navigacija
borba u vrtu

Kako se riješiti puževa iz vrta? Lako!

Puževi u povrtnjaku? Noćna mora za svakog vrtlara. Riješite ih se s pomoću soli, pijeska, mekinja, kave... Izaberite provjerene ekološke metode i zaboravite na pesticide

Foto: Thinkstock

Puževi grickaju biljke i uništavaju cijele nasade pa se svaki vrtlar na svoj način bori protiv njih. No, valja zaboraviti na pesticide jer tako onečišćujemo i zasađene kulture. Valja ih se riješiti na ekološki način. Među najdjelotvornijim prirodnim lijekovima u borbi protiv puževa je sol!

Posipajte sol uz gredice i problem je riješen. iskusni vrtlari znaju napraviti zaštitni "štit" od pijeska, mekinja, taloga kave, ljuski od jaja i piljevine. Postupak se mora ponavljati nakon svake kiše ili jačeg vjetra.

Učinkovita zamka je – pivo. Plastičnu času s pivom (napunite je do  2/3) zakopajte u zemlju. Pohlepni puževi brzo će se navući, ali to je i njihov kraj. Korisno je oko gredica postaviti i tanke bakrene žice.

Nađete li u vrtu ježa, budite sigurni, vrt je zaštićen od puževa. Njihovi prirodni neprijatelji su i žabe, gušteri, sljepići i ptice, a stonoge i štrige uništavaju njihova jajašca.

Vrtlari preporučuju i jutarnje, umjesto večernjeg zalijevanja te redovito čišćenje gredica od osušenog ili trulog povrća. Dobrodošle su i zamke napravljene od vlažnih vreća, dasaka, narezanih krastavaca, citrusa... Puževi vole vlagu i tu će se zadržavati cijeli dan. Navečer ih jednostavno pokupite.

Puževi ne zalaze ni u gredice na kojima je kao međukultura zasađena rajčica, dragoljub, paprat ili gorušica.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (18 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

14
Registracija
 • Honduras

  10.05.2016 u 12:47h

  ovog novinara sigurno zovu Kolumbo... piše o stvarima poznatim već sto godina... i koje nemaju gotovo nikakvog uspjeha. a ova ideja sa soli je stvarno na rubu pameti - neka pita nekog pučkoškolca kakvo će biti tlo nakon što na njega istresemo nekoliko kilograma soli... katastrofa od članka.
  8 80% 2
 • zeljko.kovacic.77 zeljko.kovacic.77

  10.05.2016 u 23:17h

  na ove puževe ništa ne djeluje .
  5 100% 0
 • lojtra1 lojtra1

  19.04.2017 u 16:35h

  Ovo sve je doslovno - ništa! Ja sam problem puževa riješio patkama. Ali za prve vidiljive rezultate patke se trebaju kretati po vrtu bar dvije godine! Jer iako jedu puževe max, (i od toga proizvedu puno jaja) u zemlji imate milijune puževih jaja pa to nešto traje dok se cijeli taj ciklus prekine. Osim što pojedu nešto salate glavni je nedostatak te priče da su patke aktivne danju a puževi noću. Međutim, na kraju svi nastradaju jer se patke služe dobro poznatom taktikom "naići ćeš" :)
  3 100% 0
 • golub golub

  19.04.2017 u 19:17h

  Kako se riješiti pužava, ništa saditi da pokrepaju od gladi.
  0 0% 1
 • kosnik kosnik

  19.04.2017 u 18:53h

  Posudiš patku i pustiš ju malo na "pašu". Tak se najede da ne može hodat ... Provjereno, ekokološki i jede sve puževe ... Jedino treba paziti da ti ne smaže i povrće ako nema dovoljno puževa...
  1 100% 0
 • ice12 ice12

  19.04.2017 u 18:53h

  Jesu li ovi puzevi jestivi? Molio bih ozbiljan odgovor, hvala!
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare