navigacija
Mala škola uređenja

Tamni zidovi apsolutni su hit – pronađite svoju “mračnu” nijansu

Ne morate se ograničiti samo na crnu i sivu, kombinirajte i druge boje. Piše Ankica Juričević

Tamni zidovi apsolutni su hit – pronađite svoju “mračnu” nijansu

Foto: arhiva

Iako je istina da tamne boje vizualno smanjuju prostor te da lako s njima možete i pogriješiti, moj savjet je da se ne bojite ovog izazova. Pravilnim odabirom tamne boje, dozirane onoliko koliko određena prostorija dopušta, s obzirom na svoju veličinu, namjenu i količinu dnevnog svjetla, postići ćete poseban, dojmljiv, elegantan i pomalo dramatičan ugođaj u domu.

Rasvjeta je ključna

Tamne boje zidova odgovaraju gotovo svim stilovima uređenja interijera i zadovoljit će ukus svakog pojedinca koji ima istančan smisao za estetiku. U svijetu dizajna interijera, crnu i tamnosivu (ne)boju mnogi nazivaju „novom bijelom“, a sve zbog njezine velike prednosti jer se odlično kombinira sa svim bojama te se sve više koristi u prostorima. Nemojte se ograničavati samo na crnu i tamnosivu u prostoru kada su u pitanju tamne boje, nego uzmite u obzir i druge nijanse poput tamnoplave, tamnozelene, smeđe, boje šljive ili tamne boje vina. Izbor će, dakako, najviše ovisiti o vašoj osobnosti, ali i namjeni prostorije. Ono što želim naglasiti je da rasvjeta igra važnu ulogu u postizanju efekta boje u prostoru. Ako prostorija nema veliki dotok dnevnog svjetla, odlučite se na bojenje samo jednog zida u tamnu nijansu, ali pobrinite se da dnevna svjetlost, koliko god je moguće, više obasjava taj zid. Ako je prostorija izrazito svijetla, slobodno se možete odlučiti i za više od jednog tamnog zida. Uzmite u obzir i dovoljnu količinu umjetne rasvjete u odnosu na količinu tamne boje u prostoru. Igrom svjetla i sjene na tamnim zidovima postići ćete poseban efekt i vizualnu dubinu u prostoru. Kada budete birali boje, također je dobro imati na umu da sjajne boje reflektiraju svjetlost i lako se čiste mokrom krpom, dok su one u mat izvedbi sklonije upijanju svjetlosti. Prednost tamnih boja u interijeru je ta što su one idealna podloga namještaju, ali i svim drugim elementima koje želite istaknuti. Dakle, želite li da neka posebna slika dođe do izražaja, postavite je na tamni zid.

Postignite “wow” efekt

Posebno lijepo izgledat će mini galerija na tamnom zidu. Isti efekt osim bojom, možete postići tamnom zidnom tapetom s nenametljivim uzorcima. Možda niste sigurni koje biste prostorije u svojem domu obojili u tamnu boju? Moj je prijedlog da u tamno obojite zid iznad uzglavlja kreveta u spavaćoj sobi, jedan dio dnevnog boravka i kuhinju. Poseban „wow“ efekt, za svakoga koji ulazi u vaš dom, postići ćete ako hodnik obojite u tamno. Potrebno mu je samo osigurati dovoljnu količinu umjetne rasvjete.     

Vrijedni savjeti

1. Nemojte se bojati eksperimentirati s tamnim bojama zidova. Ako se nakon nekog vremena i zasitite boje, lako je opet možete ponovo prebojiti.

2. Tamne boje u svijetu dizajna interijera zauzimaju značajno mjesto i poseban su trend u ovoj godini. Zašto se i vi ne biste poigrali njima?

3. Zanimljivi i efektni su tamni zidovi po kojima možete pisati. Ovakav zid unijet će veliku promjenu u domu, a dobro će doći u kuhinji, dječjoj ili radnoj sobi.

4. Ne morate samo zidove bojiti da bi postigli posebne efekte tamnim bojama. Možete se slobodno poigrati i namještajem, tekstilnim elementima i ukrasnim predmetima u tamnim bojama.

5. Kombinacijom drvenih elemenata s tamnim zidovima postići ćete odličan vizualni efekt. Želite li postići kontraste u prostoru, tamnim zidovima pripojite bijeli namještaj ili neke druge dekorativne elemente.     

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (6 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija