navigacija
Istarska 
pučka kuća

Od stare 
kuće bez krova do raskošne vikendice

U ovoj su vikendici ujedinjeni tradicija i suvremenost bez kiča

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Moderna, a opet tradicionalna, savršeno uklopljena u unutrašnjost Istre s raskošnim dvorištem i bazenom i udobnom unutrašnjosti koja priziva na odmor i opuštanje daleko od gradske vreve, buke i galame. Govorimo o novoj-staroj kući za odmor arhitekta Zorana Bodrožića koja se smjestila u malenom selu Krug nedaleko od Buja. Kuću je kupio u ruševnom stanju kao i djelomično bez krova kuću s gospodarskom zgradom, a ideja je bila napraviti vikendicu, odnosno savršenu kuću za odmor.

– Zbog narušene statike zidova i nepostojanja pravih temelja arhitekt Bodrožić je odlučio sve srušiti i na istom mjestu ponovno izgraditi u istim gabaritima i uličnu i dvorišnu zgradu. Zadržao je geometriju pročelja i raspored otvora, zadržao forme, materijale i ukrase. Novu kuću pozicionira s jednom fasadom na uličnu crtu. Stambena je kuća, tlocrtom L-oblika, napravljena kao niskoenergetska kuća sa sendvič zidovima koji imaju toplinsku izolaciju – objašnjava arhitekt i povjesničar arhitekture Toni Bešlić.

 

Jednostavno uređena

 

Unutrašnjost ove kuće vrlo je jednostavna s modernim i funkcionalnim namještajem te pomno odabranim detaljima. U prizemlju kuće smješten je dnevni boravak i blagovaonica s kuhinjom, a na otvorenoj galeriji smještena je spavaonica i kupaonica.

Uživanje u kadi  luksuzne kupaonice zajamčeno je i zbog pogleda kroz veliki prozor

 

– Unutrašnjost kuće koncipirana je kao otvoreni dvoetažni prostorni kontinuum u kojem su odvojeni jedino kupaonica i spavaonica s garderobom na katu. To znači da se jednim pogledom može obuhvatiti čitava unutrašnjost kuće. Na taj su način optički povećani mali rasponi kuće. Širina od samo tri do četiri metra i visina manje od dva i pol metra pretvoreni su s malim izborom materijala i boja, ali i s tek nekoliko istaknutih detalja koji čine prostorne akcente (kamin, otvoreno stubište) u naoko velik prostor – ističe arhitekt Toni Bešlić.

Zanimljiv i moderan interijer privlači pozornost pomno odabranim detaljima i namještajem 

 

Ono što nikako ne možete ne zamijetiti unutrašnji su zidovi obrađeni u kombinaciji kamena s reškama i betonskom plohama s naglašenim prugama preostalih od uskih daščica neblanjane betonske oplate.

 

Doživljaj jedinstva

 

– Strop galerije također je ostavljen u betonu. Na podu je brušeni bijeli cementni estrih, a u spavaonici hrastove daske. Stubišna su gazišta napravljena od kamenih prozorskih obruba stare kuće, a ograde na krakovima i galeriji su izvedeni od plosnatog željeza u crnoj boji. Bijela stolarija prozora i vrata provlači se kroz sve prostore i s nekoliko probranih materijala povezuje prostor i stvara doživljaj jedinstva koji u malom zdanju stvara dojam velikog prostora. Na isti je način obrađen i prostor dvorišne kuće koja je nekad bila staja, a sada je pretvorena u apartman za goste – govori arhitekt Bešlić.

Iznutra su zidovi i stropovi obrađeni kombinacijom kamena, betona i žbuke

 

Dvorišna kuća ostavljena je u kamenu, a široka je samo tri metra te ju je bilo moguće samo linearno organizirati.

– U prizemlju je dnevni boravak, blagovaonica s kuhinjom i u produžetku kupaonica kao jedini pregrađeni prostor. Na katu je galerija za spavanje i vizualno je povezana s dnevnim boravkom. Ujedinjavanje prostora u jedan kontinuum i ovdje se pokazalo kao spasonosno rješenje u nastojanju da se iluzijom mali prostor pretvori u veliki – ističe arhitekt Bešlić.

I u jednoj i u drugoj kući ugrađeno je podno grijanje, a otvoreni bazen nalazi se na pola puta između ulične i dvorišne kuće.

Otvoreni bazen nalazi se na pola puta između ulične i dvorišne kuće. Ulična je kuća izvana žbukana s naglašenim kamenim obrubima prozora, dok je dvorišna kuća ostavljena u kamenu

 

A što je to što čini ovu istarsku kuću posebnom, drukčijom, savršenom na mjestu na kojem je ponovno niknula?

– Najvažnije kvalitete kuće leže u tome što je istarska pučka kuća, razumije prostor Istre, njezinu tipologiju i morfologiju, materijale, proporcije i oblike, ujedinjuje tradiciju i suvremenost... Tradiciju interpretira suvremenim tehnikama i metodama bez dekorativnog formalnog kiča i ne izmišlja slike lažnih “istarskih” kuća i vila – zaključuje Toni Bešlić.  

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (3 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija