navigacija
lakše je uz glazbu

Uz dobar plan, proljetno čišćenje jednostavan je posao

Nikad nismo odviše raspoloženi za veliko proljetno pospremanje, ali prljavi prozori, paučina, razbacane stvari po ladicama jednostavno nas tjeraju na taj veliki posao

Uz dobar plan, proljetno čišćenje jednostavan je posao

Foto: Thinkstock

Posao je dobro rasporediti na nekoliko dana. Prvi korak neka bude rješavanje nepotrebnih stvari koje su se od posljednje generalke nakupile u domu. Budite nemilosrdni i riješite se svega što vam ne treba - poklonite, bacite ili reciklirajte. Nepotrebne stvari zagušuju prostor i oduzimaju mu energiju. Kad je prostor raščišćen, lakpe je pospremati.

Zamjenite zimsku s laganijom odjećom u ormarima i još jednom pregledajte komade koje niste nosili godinu-dvije. Odustanite od njihovog čuvanja u svom ormaru.

Presložite stvari u kuhinjskim elementima, u ostavi, ormarima. Unutrašnjost prebrišite vlažnom krpom namočenom u bijeli ocat. Detaljno operite hladnjak i pećnicu. Izbjegavajte kemijska sredstva gdje je god to moguće, a ako ih koristite dobro isperite vodom.

Oprašite paučinu. Pomaknite namještaj, prebrišite podove, a tepihe, ako je moguće, stavite van i dobro ih "isklofajte". Nemate li takvu mogućnost, tepihe dobro izribajte. Opet je tu odličan svemogući ocat.

Ne zaboravite oprati jastuke, poplune i deke, prozračiti madrace. Neka se zrače za toplog, ugodnog dana, ali ne na izravnom suncu.

Veliki posao je pranje prozora i stolarije. Valja izbjegavati pranje prozora dok u njih tuče sunce. Rolete ili grilje prebrišite vlažnom krpom. Skinite zavjese i operite ih, a onda još vlažne odmah objesite, tako se izbjegava njihovo glačanje.

Odvojite vrijeme za čišćenje radijatora. Pri čišćenju rebrastih radijatora može pomoći usisavač ili sušilo za kosu. Lustere i plafonjere s vremena na vrijeme je dobro skinuti i temeljito očistiti. Čistite ih obješene, radite to sa suhom krpom.

Tijekom generalke u kupaonici posebnu pažnju obratiti na detalje koje se obično zaboravljaju - starom četkicom za zube očistite fuge.

I kad je posao gotov, stavite u vazu stručak proljetnog cvijeća.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (2 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

Registracija